Dietetyk - zarobki, opinie i komentarze.

Zdajesz maturę z matematyki bo MUSISZ?  ==> Zobacz Ekspresowy Kurs Maturalny <==  i przygotuj sie do matury nawet w 7 dni!

Big_dietetyk

Aby móc uprawiać zawód dietetyka potrzebne jest zorientowanie na branżę żywieniową, głównie pod kątem medycznym. Osoby, które chcą uprawiać ten zawód w przyszłości, muszą mieć świadomość, że dietetyka to w dużej mierze medycyna, a więc biologia, chemia, fizyka i wiele innych przedmiotów. Zawodu dietetyka uczy się w szkołach państwowych lub prywatnych i po ich ukończeniu z tytułem magistra można już podjąć pracę. Zanim to się jednak zacznie, należy przejść szereg praktyk i staży, od szpitali po prywatne gabinety zajmujące się profesjonalnym doradztwem w kwestii żywienia.

Jak wygląda praca dietetyka?

Osoba o tym tytule zajmuje się ogólnie rzecz biorąc układaniem jadłospisu przystosowanego pod konkretnych pacjentów tak, by nie tylko im nie zaszkodzić, ale wręcz pomóc. Dietetycy pomagają nie tylko schudnąć, ale także wyleczyć się z różnych chorób za pomocą zdrowej diety. Wiele osób nie ma świadomości, jakie błędy żywieniowe popełniają i jak je zwalczyć, i właśnie tutaj zaczyna się rola dietetyka. W szpitalach dietetyce układają specjalne menu dla wszystkich pacjentów i dbają o to, by pozwolić im na prawidłową rekonwalescencję. W prywatnych gabinetach doradzają osobom, które pragną w zdrowy sposób, skutecznie schudnąć, a także osobom chorym na choroby metaboliczne oraz ściśle powiązane z żywieniem, Dietetyk musi być osobą o ogromnej wiedzy dotyczącej żywienia i funkcjonowania organizmu ludzkiego. Musi mieć odpowiednie podejście do pacjentów, wzbudzać ich zaufanie. Przede wszystkim zaś sam musi świecić przykładem, stosując zdrowy tryb życia.

najlepsze studia

Ścieżka kariery dietetyka

Dietetyk może zarobić około 2,4 tysiąca złotych pracując w sektorach państwowych. Jednak w prywatnych gabinetach ma dużo większe szanse na rozwój i jego zarobki plasują się od około 3 tysięcy wzwyż. Są uzależnione głównie od ilości klientów. Gdy prowadzi się własny gabinet, poza kosztami jego utrzymania zarobki mogą jeszcze bardziej wzrosnąć. Dietetyk to wciąż nie tak popularny zawód jak lekarz czy prawnik, a jednak coraz bardziej doceniany w czasach, gdy zaczynamy interesować się zdrowym trybem życia, tym co jemy.

Ile zarabia dietetyk?

Zarobki jak w każdej branży mogą się drastycznie różnić i często są zależne od miejsca w którym wykonuje się zawód. Możemy jednak przyjać, że osoba na stanowisku dietetyk zarabia około 3000 zł miesięcznie.

Zobacz także: Poradnik: Jak wybrać studia i zarabiać duże pieniądze po studiach?

Podziel się z innymi


Powiązane kierunki studiów

Komentarze (13)

  • Avatar
    tania

    Dietetyka jest przyszłościowym kierunkiem. Sama zapisałam się na dietetykę u Mydłowskiej i już nie mogę doczekać się rozpoczęcia roku szkolnego :D

    29 wrzesień 2014 13:51
  • Avatar
    KuKu

    Myślę że to przyszłościowy zawód :)

    27 styczeń 2015 20:26
  • Avatar
    Marlena

    Macie racje. Bardzo przyszłościowy zawód. W tych czasach walka z patologiami żywieniowymi wymaga "leczenia" przez specjalistów żywieniowych. U Mydłowskiej faktycznie dobrze kształcą. Nie ma takiej masówki jak w innych uczelniach. Oczywiście trzeba się postarać aby się czegoś nauczyć.

    27 luty 2015 9:18
  • Avatar
    Kasia

    Jeśli ktoś chce zarabiać najniższą krajową to polecam (o ile wg dostanie się posadę w klinice lub szpitalu). Jedyna opcja jaka zostaje to otworzenie własnego gabitenu. Pytnie tylko brzmi czy rynek takimi usługami nie jest już przesycony. Każde większe miasto np. Warszawa, Trójmiasto, Kraków, Poznań, Wrocław ma już mnóstwo takich gabinetów (nie licząc oczywiście Naturhouse i innych podobnych sieci). Konkurencja jest ogromna i wybicie się jest praktycznie niemożliwe. A prywatny gabinet w mniejszej miejscowości najzwyczajniej w świecie się nie utrzyma dłużej niż 2-3 lata bo ludzi nie będzie stać na takie dobra. Nie odradzam, tylko ostrzegam. Wybór studiów to ważna decyzja.

    21 maj 2015 17:57
  • Avatar
    Ela

    Zdecydowanie nie polecam. Brak pracy po tym kierunku gwarantowany.

    21 maj 2015 19:30
  • Avatar
    Karolina

    Ela dlaczego tak uważasz? Czy Ty ukończylas studia wlasnie w tym kierunku?

    24 czerwiec 2015 17:32
  • Avatar
    inez

    Totalna porażka ten zawód

    24 grudzień 2015 16:08
  • Avatar
    Dorota

    Mój nauczyciel (śledząc aktualności) twierdzi, ze teraz potrzeba ludzi po technologii żywności i dietetyków również, bo ludzie coraz bardziej patrzą na właściwe odżywianie i sport. :)

    31 styczeń 2016 0:38
  • Avatar
    Agnieszka

    Czy na studia licencjackie wymagana jest matura rozszerzona z chemii ?

    4 luty 2016 19:15
  • Avatar
    ASIA

    Co lepsze technolog zywienia czy dietetyk?
    Pani u Uniwestytetu Rzeszowskiego ostatnio odradzala dietetyke poniewaz jest to kierunek bardzo oblegany a wg teraz nie potrzebny ani szpitalach ani nigdzie i bardzo chwalila technologie ktos skonczyl moze sie wypowiedziec? co po tym jakie zarobki gdzie mozna pracowac?

    1 marzec 2016 21:04
  • Avatar
    Julia

    orientuje sie ktos jakie jeszcze zdać rozszerzenia? oprócz chemii i biologii.

    31 marzec 2016 19:43
  • Avatar
    aaaaa

    Pracy po dietetyce nie ma.. chyba ze otworzy się swój gabinet co nie jest takie proste bo koszty spore A wysycenie rynku już jest duże. Jestem po tych studiach, mam magistra i przez chwilę pracowałam w naturhouse i to na zleceniowce za najniższą krajową...
    nie ma się co oszukiwać ze ktoś Was przyjmie do prywatnego gabinetu żeby sobie kształcić konkurencję, nawet wymagane praktyki na studiach ciężko zrobić. Prędzej dla spokoju ktoś Wam pieczątkę przybije niż pozwoli zrobić praktykę.
    A w szpitalach w tej chwili nie ma dietetyków, bo kuchnie zostały zastąpione cateringami. Więc szanse na zatrudnienie w tym zawodzie są praktycznie żadne A przy obecnym wysycenie rynku nawet przy odtworzeniu swojej firmy zarobek nie jest duży.

    4 kwiecień 2016 16:45
  • Avatar
    Michał Jędrzejweski

    Witam wszystkich zgromadzonych! Jako że jestem zaznajomiony z tematem to z chęcią udzielę się na tym forum. A więc do rzeczy. Na początku byłem sceptycznie nastawiony do ''dietetyki'' myślałem nad tym zawodem jako mało przyszłościowa profesja i niezbyt potrzebna, ale wszystko zmieniło się kiedy jeszcze byłem w ostatniej klasie liceum. W liceum byłem dość otyła osobą, ale nie robiłem sobie z tego problemu, jakoś nie przykładałem się do tego co jem, jadłem po prostu to na co miałem ochotę, do czasu kiedy nie przeczytałem na forum o tzw ''zdrowym odżywianiu'' niby temat jak każdy inny ale wtedy uświadomił mi dość wiele, wtedy chciałem spróbować zmienić swoje nawyki żywieniowe, to był mój cel do którego dążyłem i podczas tego procesu co chwila dowiadywałem się czegoś nowego, zacząłem dostrzegać że nie tylko ja mam problemy z nadwagą lecz dość spora liczba osób. Kiedy coraz bardziej poznawałem całą tą dietetykę to tak się wciągnąłem że wtedy po raz pierwszy miałem myśli o pójściu na studia z dietetyki. Mój cel który sobie wybrałem żeby zmienić swój nawyk żywieniowy poskutkował, a wtedy narodziła się własnie wizja tego aby pomóc innym zmienić nawyki żywieniowe, aby pomóc ludziom którzy tego chcą. Wtedy nie myślałem nad tym tak żeby ustalić dietę dla danej osoby i odesłać ją w świat, bo nie na tym ta praca polega! Każdy jest inny a to znaczy że w tej branży trzeba indywidualnie podejść do pacjenta, oraz odpowiedzialnie podejść do jego diety. Dietetyka tak mnie wciągnęła że postanowiłem zaraz po maturze wyjechać do Krakowa i tam zacząć studia, wyruszyłem w świat aby spełnić się w tym co chcę robić, a chcę pomagać. Na początku miałem obawy czy aby to nie było pochopne, czy sobie poradzę z tym tematem, ale z czasem te wątpliwości znikły i w pełni oddałem się studiom, poznaję coraz więcej szczegółów na temat odżywiania. Studia w Krakowie otworzyły mi drogę którą chce podążać, uczelnia ta dała mi możliwości które chce wykorzystać. Teraz kiedy studiuje zdaje sobie sprawę jak ten zawód jest potrzebny, mnóstwo ludzi chce coś zmienić w swoim życiu i jest to właśnie ich zdrowie. Dietetyk to bardzo przyszłościowy zawód, zwłaszcza że nie ma co ukrywać, ale problemy z odżywianiem ma spora część społeczeństwa i będzie mieć. Pozdrawiam Michał.

    22 sierpień 2016 4:24

Dodaj swój komentarz *: