Studia technologia żywności i żywienie człowieka

Zdajesz maturę z matematyki bo MUSISZ?  ==> Zobacz Ekspresowy Kurs Maturalny <==  i przygotuj sie do matury nawet w 7 dni!

Technologia żywności i żywienia człowieka to dość skomplikowany, łączony kierunek studiów, który jest zestawieniem nauk biologicznej, chemicznej z techniczną. Jej głównymi zadaniami jest opracowywanie sposobów przetwarzania i wytwarzania żywności, by była ona zgodna z zapotrzebowaniami człowieka, ale i rynku. Jest to więc kierunek dla osób, które interesują się naukami ścisłymi i pragną zdobyć ciekawy, konkretny zawód.

Studia z technologii żywności i żywienie człowieka - jak wyglądają?

Studia na kierunku technologia żywności i żywienia człowieka są dość skomplikowane, oraz trójstopniowe. Dzielą się na licencjat/inżyniera, magisterium i doktorat. Można studiować kierunek technologia żywności i żywienie człowieka na uczelniach publicznych oraz prywatnych, w trybie studiów dziennym i zaocznym.

To kierunek, w którym należy przede wszystkim opanować podstawy biochemii, matematyki i chemii, ale także informatyki i fizyki oraz ekonomii. Sporo tego, prawda? To dlatego, że jest to jeden z kierunków tak zwanych interdyscyplinarnych, czyli łączących w sobie wiele dziedzin naukowych. Lepiej więc nie porywaj się na ten kierunek, gdy o tych przedmiotach wiesz bardzo niewiele. Ponadto będziesz się jeszcze uczył na tych studiach w zakresie przedmiotów ogólnych również takich rzeczy jak ekologia i ochrona środowiska, które pomogą Ci poznać procesy zachodzące między osobnikami żyjącymi w środowisku, ale także maszynoznawstwo – musisz przecież poznać działanie urządzeń, przy których będziesz pracować. Poza tym będziesz mieć studia z zakresu mikrobiologii żywności, czyli naukę o bakteriach i drobnoustrojach, które powodują zmiany w żywności.

Na kierunku technologia żywności i żywienia człowieka będziesz miał do wyboru wiele specjalności, między innymi żywienie człowieka, z uwzględnieniem norm wytyczonych dla odpowiednich grup społecznych i ich stanu zdrowia, analizę i ocenę żywności, polegającą na zrozumieniu procesów poznawczych przy degustacji i spożywaniu potraw, a także dietetykę, która jest nauką o komponowaniu zdrowych, wartościowych posiłków.



Poradniki dla maturzysty:



Praca po technologii żywności i żywienie człowieka

Po studiach w zakresie technologii żywności i żywienia człowieka masz zasoby wiedzy i praktyki pozwalające na podjęcie pracy w firmach produkujących produkty spożywcze i przetwarzających je, w handlu i dystrybucji żywności, a nawet w Urzędzie Celnym, czy w zakładach żywienia zbiorowego. To tylko kilka z miejsc, w których można podjąć zatrudnienie, ale chyba sam widzisz, jak wiele możliwości rozwoju masz po ukończeniu tych studiów, dlatego warto się zastanowić nad ich podjęciem, dla swojej własnej przyszłości i rozwoju swojej kariery.

Podziel się z innymi


Powiązane zawody


Warto przeczytać


Technologia żywności i żywienie człowieka na uczelniach:

Komentarze (0)


Dodaj swój komentarz *: